In anni recenti, il mercato dei prodotti agroalimentari tipici (TFP - Typical Food Products) è stato caratterizzato da cambiamenti che hanno dato luogo all'affermarsi di nuovi paradigmi di consumo e di offerta. L'obiettivo di questo articolo consiste nell'analizzare la natura di questi cambiamenti e le implicazioni che ne derivano in termini di strategie di marketing. Il caso Slow Food viene presentato come esempio di questo processo di modernizzazione. Lo studio è teso a individuare un modello interpretativo del business dei TFP per comprendere le rinnovate dinamiche che caratterizzano sia il lato della domanda che il lato dell'offerta. -

In the last years the market of typical food products (TFP) has been characterized by many changes showing the rise of a new paradigm of consuming and offering. The object of this case study is to underline the nature of these changes and the implications in terms of marketing strategies. The Slow Food experience is quoted here as a good example of this modernization process. This paper attempts to underline the characteristics of an interpretative model of the TFP business in order to understand the changes within the supply- and the demand-side of the market. The proposed interpretation model is both contextualized and evolutionary. -

Nosi, C., Lorenzo, Z. (2004). Moving from “typical products” to “food-related services”. The Slow Food case as a new business paradigm. BRITISH FOOD JOURNAL, Vol. 106(10/11), 779-792 [10.1108/00070700410561388].

Moving from “typical products” to “food-related services”. The Slow Food case as a new business paradigm

NOSI, COSTANZA;
2004-01-01

Abstract

In the last years the market of typical food products (TFP) has been characterized by many changes showing the rise of a new paradigm of consuming and offering. The object of this case study is to underline the nature of these changes and the implications in terms of marketing strategies. The Slow Food experience is quoted here as a good example of this modernization process. This paper attempts to underline the characteristics of an interpretative model of the TFP business in order to understand the changes within the supply- and the demand-side of the market. The proposed interpretation model is both contextualized and evolutionary. -
2004
In anni recenti, il mercato dei prodotti agroalimentari tipici (TFP - Typical Food Products) è stato caratterizzato da cambiamenti che hanno dato luogo all'affermarsi di nuovi paradigmi di consumo e di offerta. L'obiettivo di questo articolo consiste nell'analizzare la natura di questi cambiamenti e le implicazioni che ne derivano in termini di strategie di marketing. Il caso Slow Food viene presentato come esempio di questo processo di modernizzazione. Lo studio è teso a individuare un modello interpretativo del business dei TFP per comprendere le rinnovate dinamiche che caratterizzano sia il lato della domanda che il lato dell'offerta. -
Nosi, C., Lorenzo, Z. (2004). Moving from “typical products” to “food-related services”. The Slow Food case as a new business paradigm. BRITISH FOOD JOURNAL, Vol. 106(10/11), 779-792 [10.1108/00070700410561388].
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